Ny Ungdoms-licens skal styrke talentudviklingsmiljøerne

Talentudviklingen i dansk pigeungdomsfodbold skal styrkes markant, og der skal i fremtiden være endnu flere stærke talentudviklingsmiljøer spredt ud over hele Danmark. Det er den overordnede vision bag den nye Ungdoms-licens 2.0, der er udviklet i et samarbejde mellem KDF og DBUs administration og som blev endelig godkendt af DBUs bestyrelse på mødet 16. november. Den ny Pigeungdoms-licens træder i kraft ved ansøgningsrunden til kommende sæson 2021/22.

Det er mere end 12 år siden, at den første licens for den ældste ungdomsrække i dansk kvindefodbold, nu U18-DM, blev indført. Det skete med bl.a. krav til træneruddannelse, klubbens organisation, træningsfaciliteter, træningsprogram og den spillertrup, der skulle danne grundlag for klubbens hold i U-18 DM. Denne række har bestået af 12-14 klubber, udvalgt af DBUs Kvindeelitegruppe KEG (nu Kvindeeliteudvalget KEU) efter indstilling fra bl.a. licensadministrationen og de sidste par år licensudvalget.

Gennem de sidste to år har KEUs licensudvalg og DBUs administration arbejdet målrettet på at ta’ næste skridt i det talentudviklings-system, der fremover gerne skal udvikle endnu flere dygtige pigeungdomsspillere til klubberne i Kvinde-DM og DBUs kvindelandshold.

”Vi har ønsket at skabe et pigeungdoms-licenssystem, der er åbent for og stimulerer etablering af endnu flere talentudviklingsmiljøer af høj kvalitet rundt om i landet. Hvis en klub har viljen og ressourcerne til at skabe et talentudviklingsmiljø for piger, der matcher kravene i licens-manualen, skal klubben ikke falde på, at den ikke fra start råder over x-antal spillere på udvalgte hold,” understreger Bent Andersen fra KDFs bestyrelse, der fra start har været en af arkitekterne bag Ungdoms-licens 2.0.

Stjerne-system hentet fra drenge-siden

Ungdoms-licens 2.0 er bygget op omkring et stjernesystem som i sin grundidé er hentet fra drenge-siden med én, to og tre stjerner, der så kan nuanceres med ”halve stjerner” ud fra den kvalitative score, som  klubben opnår i auditeringen. Ud over en række krav til fx træneruddannelse, organisation, træningsfaciliteter mv skal en klub som minimum have én halvtidsansat person – Head of Coaching eller U16 cheftræner – for at opnå minimumsniveauet én stjerne, mens to stjerner kræver fx 3 halvtidsansatte i klubbens sportslige organisation. Klubbens sportslige niveau – spillermateriale og opnåede resultater -vægtes kun med ca. 10%.

Klubberne skal som vanligt med frist 6. april 2021 sende deres licensansøgning på basis af licensmanualen. Det er DBUs auditører, der på basis af ansøgningen gennemfører auditør-besøg hos klubberne og udarbejder en rapport med kvalitative scorer på en række parametre for alle ansøgerklubber. På grundlag heraf er det licensudvalget og i sidste instans KEU, der tildeler licenserne.

U18 ligaen splittes i A- og B-spil

Antallet af hold i U18 DM ligaen øges til max 16 klubber, der ud fra stjerne-systemet deles i et A-spil for de 8 klubber med den højeste licensscore og et B-spil for klubber med licensscore fra 9 og opefter. Ligaen kan evt. suppleres med wild-card klubber men stadig inden for et max af 16. I begge spil mødes klubberne ude/hjemme i alt 14 kampe, der suppleres med 8 kampe, én mod hver af klubberne i det modsatte spil – altså i alt 22 kampe på en sæson, hvoraf de fleste vil være mod modstandere på samme niveau.

”Sidste brik, som vi mangler at få endeligt besluttet, er en landsdækkende U16 DM turnering. Forslaget skal behandles på de kommende delegeretmøder i DBUs lokalunioner, og hvis der er opbakning herfra, starter U16 DM turneringen til august 2021,” tilføjer Bent Andersen.

 

Den nye Ungdomslicens 2.0 kan findes i sin helhed på DBU.dk