To Kvindeliga-runder flyttes til marts

Efter indstilling fra Kvindeligaudvalget KLU har DBU turneringsadministration udskudt de 8 kampe i 13. og 14. spillerunde i Gjensidige Kvindeligaens grundspil, der nu tegner til at skulle spilles i første halvdel af marts 2021 sammen med de resterende kampe i op- og nedrykningsspillet i 1. division. Baggrunden for beslutningen er regeringens stærkt skærpede Covid-19 restriktioner i de 7 nordjyske kommuner, der forhindrer FC Thy-Thisted Q og Fortuna Hjørring i at spille ligakampe på hverken hjemmebane eller udebane frem til 3. dec. De restriktioner ville under alle omstændigheder betyde tvungen udsættelse af 4 ud af 8 resterende kampe i grundspillet, og ud fra et hensyn til Kvindeligaens sportslige afvikling og et ønske om at give alle 8 klubber samme vilkår i de to sidste runder af grundspillet valgte KLU at anbefale en udskydelse af alle 8 kampe i 13. og 14. spillerunde. Klubberne fik besked om denne beslutning så hurtigt som muligt, ligesom pressen blev informeret.

December ser urealistisk ud

Selvom de særlige restriktioner i Nordjylland er sat til udløb 3. december, forekommer det ikke hverken realistisk eller sportsligt korrekt at satse på afvikling af runderne 13. og 14. i julemåneden. Dels har FC Thy-Thisted Q og Fortuna Hjørring store vanskeligheder med at gennemføre holdtræninger p.g.a. spillernes bopæl og anbefalingerne om ikke at krydse kommunegrænserne, og dels er Fortuna og Brøndby begge optaget af 1. runde i Champions League medio december. Hertil kommer så risikoen for, at regeringen vælger at forlænge de skærpede restriktioner også efter 3. december.

Udsigt til en travl marts 2021

Det betyder, at alle liga-klubber og klubber i 1. div. allerede nu kan begynde at forberede sig på, at i hvert fald marts og måske også slutningen af februar skal bruges til at afvikle de sidste runder af grundspillet, så alt er klart til at Kvindeligaens medaljeslutspil og kvalifikationsspil kan gå i gang i weekenden 20./21. marts.  Men i de to weekender i første halvdel af marts er der p.t. planlagt semifinaler i Kvindepokalen, men afvikling af disse kræver, at de 4 kvartfinaler er spillet forinden, og 2 af disse kan ikke som ellers planlagt spilles 21. november, da FC Thy-Thisted Q og Fortuna er part i dem. Og skulle Brøndby og/eller Fortuna være så dygtige, at de går videre til 8.-dels finalerne i CL, skal disse kampe også spilles i første halvdel af marts! Oven i alt dette kommer så de banemæssige udfordringer, som klubbernes kamp-stadions traditionelt set plejer at kæmpe med på dette tidspunkt af året – i hvert fald de klubber, der endnu ikke har skiftet til kunstgræs.

Brug for nye planer

“Så helt uproblematisk er udskydelsen af runde 13. og 14. i Kvindeligaen bestemt ikke og det samme gælder især også kampene i oprykningsspillet i 1. div, der jo skal levere 4 hold til Kvindeligaens kvalifikationsspil! Løsningen kan meget vel betyde en omprioritering af spilledatoerne i marts fra pokal- til liga-kampe, ligesom en midtuge-runde i slutspillene kan blive aktuelt. Sammen med DBU Turneringer og ligakontoret ta’r vi straks fat på at udvikle planer for de udsatte grundspilskampe, medaljeslutspil og kval-spillet samt de resterende kampe i Kvindepokalen,” siger medlem af KDFs bestyrelse og formand for KLU, Jesper Raabo, der også vil ta’ initiativ til, at DBU forespørger UEFA om muligheden for at spille de sidste slutspilsrunder i juni, så de gode vejr- og baneforhold i Danmark kan udnyttes.