Gjensidige Kvindeligaen

Gjensidige Kvindeligaen er Danmarks højest rangerende kvindefodboldrække og blev re-lanceret med sæsonstart 2019/20 i august. Den består i grundspillet af 8 klubber, der mødes alle mod alle ude og hjemme. De 6 øverste kvalificerer sig til forårets medaljeslutspil, mens de 2 nederste spiller kvalifikationsspil til næste års Kvindeliga mod de 4 bedste hold fra 1. division, 2 fra øst-kredsen og 2 fra vestkredsen.

De 6 klubber i medaljeslutspillet starter med henholdsvis 10-8-6-4- 2 og 0 point efter deres placering i grundspillet og mødes alle mod alle både hjemme og ude, i alt 10 kampe. Slutstillingen afgør placeringerne guld, sølv og bronze, og nummer 1 og 2 kvalificerer sig UEFA Womens Champions League. De 2 bedste hold fra kvalifikationsspillet rykker op i næste sæsons Kvindeliga.

Historie:
Kvindefodbolden blev optaget under DBU på repræsentantskabsmøde i februar 1972 og man spillede første gang i 1973 om Danmarksmesterskabet som en cup-turnering mellem lokalunionernes mestre. Ribe Boldklub blev de første danske mestre ved at slå Boldklubben “Stjernen” i finalen.

I 1975 gik man over til at afvikle danmarksmesterskabet som en turnering delt op i en øst- og vest-kreds, og for første gang kunne man kåre en dansk mester med hjemsted øst for Storebælt, da Femina besejrede Ribe.

Den første landsdækkende DM-turnering for kvinder blev spillet i 1981, hvor B1909 som det første fynske vandt DM-titlen.

Der er spillet om DM-titlen 47 gange, og 7 forskellige klubber er blevet kåret som Danmarksmestre – se oversigten her: Kvindeligaen

Krav til stadionfaciliteter og kampafvikling 
Som del af kravene til at opnå licens til at spille i Gjensidige KvindeLigaen skal klubberne leve op til en række krav og anbefalinger omkring det stadionanlæg, som klubben spiller sine hjemmekampe på bl.a. krav om 200 siddepladser, der bør være overdækkede,  og en samlet tilskuerkapacitet på min. 2.000. I løbet af den 5-årige projektperiode vil stadion-kravene løbende blive skærpet til bl.a. 500 overdækkende siddepladser.

 

Ved lancering af Gjensidig Kvindeligaen har alle klubberne indgået en Liga-aftale, der bl.a. samler de af klubbernes kommercielle rettigheder, som ligachefen/ligakontoret har til opgave at indgå centrale partnerskaber omkring. Via liga-aftalen og tilskud fra Kvindeligaens U-midler forpligter klubbernes sig også til aktivt at markedsføre og afvikle alle kampe både de såkaldte Super-Matcher (én i hver spillerunde) og de øvrige Liga-Matcher efter Kvindeligaens  Match-Manual – se den her:

Du kan løbende se nyheder, kampfakta, stilling, topscorerliste og kamp-streaminger på ligaens egen WEB-site Kvindeliga.dk, hvor du også kan finde links til de 8 liga-klubbers egne nyheder fra hjemmesider og SoMe.